Τεχνική Υποστήριξη: 24670 22291

Kemoge άλλος ένα λόγος να χρησιμοποιείτε μόνο το Google Play Store

Posted on October 08

Η εταιρεία ασφαλείας FireEye ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακάλυψε ένα νέο malware(Kemoge) που προσβάλει κινητές συσκευές και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

kemoge kemoge

Ονομάζεται Kemoge, και βρίσκεται κρυμμένο σε εφαρμογές της πλατφόρμας του Android, εξαπατώντας τους χρήστες. Οι εφαρμογές αυτές είναι πιστά αντίγραφα λογισμικού που μπορεί να βρεθεί στο Google Play Store.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας, η βασική τους διαφορά είναι ότι επιτίθενται στη συσκευή του χρήστη αμέσως μετά την εγκατάσταση.

“Ο επιτιθέμενος ανεβάζει τις εφαρμογές σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων και προωθεί τα download links μέσω ιστοσελίδων αλλά και μέσω διαφημίσεων που προβάλλονται σε άλλες κινητές εφαρμογές. Μερικά επιθετικά διαφημιστικά δίκτυα αποκτούν δικαιώματα root κάτι που διευκολύνει την εγκατάσταση του. Αμέσως μετά την εγκατάσταση το Kemoge συλλέγει πληροφορίες για τη συσκευή και τις ανεβάζει στο διακομιστή διαφημίσεων, αρχίζοντας παράλληλα να προβάλλει διαφημίσεις. Τα θύματά του θα βλέπουν διαφημίσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από το τι κάνουν με τη συσκευή (διαφημίσεις, και pop up ακόμα και όταν ο χρήστης παραμένει στην αρχική οθόνη του Android). “

Σύμφωνα με τη FireEye τα δεδομένα που αποστέλλει το κακόβουλο λογισμικό συμπεριλαμβάνουν: το ΙΜΕΙ του τηλεφώνου, το IMSI, καθώς και πληροφορίες από το χώρο αποθήκευσης.

Το ArsTechnica, αναφέρει επίσης, ότι τα αρχεία καταγραφής από τα μολυσμένα συστήματα εμφανίζουν τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση root στο Android. Η FireEye αναφέρει ότι πολλές δημοφιλείς εφαρμογές ανασυσκευάζονται χρησιμοποιώντας με το ίδιο όνομα και εικονίδιο και διατίθενται μέσω Stores τρίτων. Σε αυτές υπάρχουν εφαρμογές όπως τις WiFi Enhancer, Calculator και Talking Tom 3, και φυσικά διατίθενται εκτός του Google Play Store, όπου θα βρείτε τις αυθεντικές.

Άλλη μια απόδειξη για το ότι οι χρήστες του Android δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν εφαρμογές από Stores τρίτων.

Πηγή

 
Read 338 times